Discriminatie

Discriminatie betekent letterlijk: het maken van verschil.  Je spreekt over discriminatie als iemand of een bepaalde groep mensen anders wordt behandeld op grond van kenmerken die er niet toe (mogen) doen.

Grond

Discriminatiegronden

Het kenmerk waarop iemand gediscrimineerd wordt noemen we een discriminatiegrond. In de wet worden de volgende discriminatiegronden uitdrukkelijk genoemd. Leeftijd – Seksuele gerichtheid – Godsdienst en levensovertuiging – Ras – Geslacht – Nationaliteit – Handicap of chronische ziekte – Politieke overtuiging – Burgerlijke staat – Soort contract (vast of tijdelijk) – Arbeidsduur (fulltime of parttime werk). Meer over discriminatiegronden lees je hier.

Discriminatie is verboden

Artikel 1 van de Grondwet luidt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Artikel 1 van de Grondwet is glashelder over discriminatie: het is verboden. Ondanks dit verbod komt discriminatie overal voor, ook in Haaglanden & Hollands Midden. Op de arbeidsmarkt, binnen het onderwijs, in de buurt of wijk, in het uitgaansleven: óveral in de samenleving

Art. 1

Bestrijding

Discriminatie bestrijden

Het bestrijden van discriminatie is een plicht van de Nederlandse overheid, evenals het beschermen van burgers tegen discriminatie en hen te stimuleren om incidenten te melden. Dit staat in de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen.

Verplichting

Gemeenten zijn verplicht om burgers toegang te verlenen tot een antidiscriminatievoorziening waar zij terecht kunnen voor behandeling van hun klachten en waar hun meldingen worden geregistreerd. Het is een taak van de overheid om toe te zien dat de antidiscriminatiewetten ook daadwerkelijk nageleefd worden.

Discriminatie in Haaglanden & Hollands Midden

Stichting iDb is de antidiscriminatievoorziening voor 26 gemeenten in de regio Haaglanden & Hollands Midden, te weten:

Alphen aan den RijnBodegraven-ReeuwijkDelftGoudaHillegomKaag en BraassemKatwijkKrimpenerwaardLeidenLeiderdorpLeidschendam-VoorburgLisseMidden-DelflandNieuwkoopNoordwijkOegstgeestPijnacker-NootdorpRijswijkTeylingenVoorschotenWaddinxveenWassenaarWestlandZoetermeerZoeterwoudeZuidplas.

Woon je in Den Haag of buiten de regio, dan vind je op www.discriminatie.nl het adres van de antidiscriminatievoorziening in jouw directe woonomgeving.