Week Tegen Racisme en Discriminatie 20 t/m 28 maart 2023

Stichting iDb organiseert
i.s.m. gemeenten en lokale samenwerkingspartners
in regio’s Haaglanden & Hollands Midden

De Week Tegen Racisme & Discriminatie

Tijdens deze week laten we gezamenlijk 1 geluid horen
vóór een veilige en inclusieve samenleving,  en tegen Racisme & Discriminatie.
Bekijk ons programma en draag zelf ook een steentje bij!

Activiteiten Programma

Wanneer er wat te doen is zie je bij events
Zie hieronder wat er te doen is in jouw gemeente.

Alphen aan den Rijn


Activiteiten Participe in o.a. Buurthuis Kerk en Zanen

20 maart, 11:00 – 15:00 uur

Participe organiseert in de Week tegen Racisme & Discriminatie de volgende activiteiten:

  • Onder het genot van een hapje en een drankje kun je gedurende de Week tegen Racisme & Discriminatie op verschillende locaties met elkaar van gedachten wisselen over het thema ‘Inclusie’ – wat betekent inclusie voor jou, en wat betekent dit voor mij? Mag iedereen meedoen in Alphen aan den Rijn vind jij?
  • Ga tijdens een ritje in de wijk met de ParticipeMobiel met elkaar in gesprek over vooroordelen, inclusie en diversiteit.
    Kom op maandag 20 maart tussen 11:00 en 15:00 uur naar Buurthuis Kerk en Zanen.
  • Tijdens de activiteit ‘Bloem’ kun je een boeketje samenstellen en een complimentenkaartje maken (in verschillende talen) voor iemand die jij in het zonnetje wilt zetten! Je kunt gewoon binnenlopen, aanmelden is niet nodig.

Interesse?
Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis. Meer info vind je op Alpheninclusief.nl.


Opening Week tegen Racisme & Discriminatie, Stadhuis

21 maart, 08:30 uur

Dinsdag 21 maart om 08:30 uur trappen burgemeester Spies en wethouder Noordermeer de Week tegen Racisme & Discriminatie af, door het hijsen van de Mensenrechtenvlag bij het stadhuis (bij inrit parkeergarage).

Alle inwoners van Alphen aan den Rijn zijn van harte uitgenodigd hier deelgenoot van te zijn. Aansluitend is iedereen welkom om in het werkcafé te luisteren naar de voordracht van stadsdichter Lars Ferwerda en met elkaar van gedachten te wisselen over thema’s zoals vooroordelen, inclusiviteit en diversiteit, onder het genot van koffie & thee.

Interesse?
Meld je hier aan voor dit gratis event. Meer info vind je op Alpheninclusief.nl.


Parkvilla, film: Tori et Lokita

21 maart, 20:00 uur

Parkvilla en de lokale werkgroep van Amnesty International slaan de handen ineen en vertonen de film Tori et Lokita. Na afloop wordt aandacht gevraagd voor de petitie waar Amnesty International actie voor voert.

Met Tori et Lokita houden tweevoudig Gouden Palmwinnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne de kijker een spiegel voor. Hun hartverscheurende observaties over de samenleving waarin we leven, confronteren ons met dat wat we niet willen zien.

Twee tieners zijn Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar.

Interesse?
Kaarten voor de film zijn hier verkrijgbaar. Meer info vind je op Alpheninclusief.nl.


Bibliotheek Alphen-Centrum, Regenboog Talk: Regenboog Stellingen

21 maart, 19:00 – 20:45 uur

Tijdens deze Regenboog Talk gaat Regenboog Alliantie Alphen aan den Rijn met deelnemers in discussie. Wat is jouw mening over de volgende stellingen?:

  • Homo zijn is oké. Homo-doen niet.
  • Grappen moeten kunnen, anders mag er niks meer.
  • LHBTI thema’s komen te vaak in de media en op televisie.

Interesse? Meld je hier aan voor dit gratis event. Meer info vind je op Alpheninclusief.nl.


Diverse locaties activiteiten Tom in de Buurt

20 – 24 maart

Gedurende de Week Tegen Racisme & Discriminatie wordt tijdens geprogrammeerde activiteiten aandacht besteed aan onderwerpen zoals vooroordelen, inclusie en diversiteit. Helaas is het niet mogelijk aan te haken.

Wél is het mogelijk jouw visie te geven via de socials van Tom in de Buurt!

Facebook / Twitter / LinkedIn


Buurthuis Kerk en Zanen, Workshop: Inclusief Communiceren

28 maart, 19:00 – 21:00 uur

We vergelijken onszelf met de mensen met wie we omgaan en dezelfde mening delen. Ook al bedoelen we het goed, door onze eigen aannames, (voor)oordelen, meningen en ervaringen, handelen, denken en spreken we niet altijd inclusief. Zo sluiten we onbedoeld zomaar mensen buiten, met onze communicatie.


Op dinsdag 28 maart organiseert Vrijwilligerspunt Alphen aan den Rijn i.s.m. Stichting iDb de workshop ‘Inclusief Communiceren’.

Leer tijdens de workshop wat inclusief communiceren is en hoe je gesprekken voert die begrip en verbinding opleveren. Ontdek welk effect jouw overtuigingen en vooroordelen hebben op jouw communicatie.

Met interactieve oefeningen ontdek jij jouw communicatiepatronen én herken je die van de ander. Krijg concrete tools en handvatten mee, die je direct kan toepassen op jouw dagelijkse gesprekken. Zo voer jij gesprekken waarbij we echt luisteren naar elkaar en er ruimte is voor verschillende meningen.

Interesse?
Vrijwilligers van Vrijwilligerspunt Alphen aan den Rijn melden zich aan via Bianca Poelstra, B.Poelstra@participe.nu


Delft

Gastlessen Prins Mauritsschool in Delft

Woensdag 22 maart

In de week van de Internationale Dag tegen Racisme & Discriminatie op woensdag 22 maart verzorgt Stichting iDb gastlessen voor de Prins Mauritsschool in Delft. Hiermee bereidt Stichting iDb ook de jongste generatie voor op een inclusief en discriminatieloos Delft.


Gouda

Internationale Dag tegen Racisme & Discriminatie

Dinsdag 21 maart

Op dinsdag 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme & Discriminatie, en donderdag 23 maart verzorgt Stichting iDb i.s.m. Stichting 21 maart en Brede School Gouda 8 gastlessen op basisscholen in Gouda. De gastlessen maken onderdeel uit van Tolerantiepakket. Wethouder Anna van Popering zal op 21 maart de officiële aftrap verzorgen op SBO De Avontuur.


Leiden

Racisme, Leiden praat!

21 maart 2023, 19:00 -22:30

In samenwerking met stichting iDb, Sol Leiden, Jes Rijnland en Incluzio Leiden wordt in Leiden op 21 maart de bijeenkomst Racisme, Leiden praat! Georganiseerd. Dit is een culminatie van een serie bijeenkomsten met gemeentemedewerkers, maatschappelijk partners en betrokken burgers.

Leiden is van Iedereen. Racisme en Discriminatie horen in onze stad niet thuis. Gemeente Leiden organiseert daarom Leiden Praat! Gesprekken over hoe Leidenaren zich thuis en veilig voelen in onze stad. En hoe we kunnen zorgen dat iedereen met respect en gelijkwaardig behandeld wordt.

De bijeenkomst is op 21 maart, tijdens de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Met racisme bedoelen we: discriminatie op basis van religie, huidskleur en culturele achtergrond in brede zin. Inwoners, organisaties en andere geïnteresseerden gaan met elkaar in gesprek over racisme in Leiden, en wat we er in onze stad aan kunnen doen. Het liefst met zoveel mogelijk mensen die racisme zelf ervaren. Er wordt in kleine groepjes over het onderwerp gesproken.

Locatie: Scheltema, marktsteeg 1, Leiden
Taal: Engels en Nederlands
Inloop: 19:00
Stadsgesprek: 19:30 – 21:30
Borrel: 21:30 – 22:30


Stadsrondleiding Mapping Slavery Leiden, Universiteit Leiden

20 en 26 maart 2023

Mapping Slavery Leiden is een publiek historisch collectief dat door middel van stadswandelingen de sporen van slavernij en kolonialisme in Leiden blootlegt. Door mede-Leidenaars te informeren over de geschiedenis van de stad, hoopt Mapping Slavery Leiden het bewustzijn en het gesprek over dit ingewikkelde en pijnlijke deel van de geschiedenis te bevorderen. Elke drie weken verzorgt Mapping Slavery Leiden gratis stadsrondleidingen langs tien historische locaties in de Leidse binnenstad.

In samenwerking met het Expertisebureau D&I organiseert Mapping Slavery Leiden deze tour voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden.

Deze rondleiding is onderdeel van de Europese Week tegen Racisme 2023.

Datum: ma 20, zo 26 maart 2023
Tijd: 14:00 – 16:00 uur
Bezoekadres: Lutherse Kerk
Hooglandse Kerkgracht 26, Leiden


Leidschendam-Voorburg

Gastlessen Discriminatie & Racisme

Stichting iDb verzorgt op 21 maart gastlessen op Gymnasium Novum, gastlessen die in het teken staan van de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie. Onderwerpen als stereotypen, vooroordelen, discriminatie en racisme komen aan bod. De les is gericht op het vergroten van empathie en inlevingsvermogen en het ontwikkelen van handelingsvaardigheden. Ideeën om racisme en discriminatie tegen te gaan worden uitgewisseld.


Noordwijk

Hijsen mensenrechtenvlag bij het stadhuis

De mensenrechtenvlag wordt op 21 maart gehesen bij het stadhuis van de gemeente Noordwijk.


Gastlessen Discriminatie & Racisme

Stichting iDb verzorgt gastlessen op basisschool De Hoffene in Noordwijk. De gastles richt zich op onderwerpen als stereotypen, vooroordelen, discriminatie en racisme. Samen met leerlingen gaan we in gesprek over deze thema’s, door denkvragen en interactieve oefeningen.


Oegstgeest


Publiekscampagne gemeente Oegstgeest

In de week tegen discriminatie vraagt stichting iDb in de gemeente Oegstgeest aandacht voor het thema discriminatie middels een publiekscampagne. Middels publicaties op de gemeentesite, de sociale mediakanalen van zowel stichting iDb als de gemeente en publicaties in het Leids Nieuwsblad worden inwoners opgeroepen om de twaalf gronden van discriminatie te herkennen en melding te maken van gevallen van discriminatie.


Rijswijk

Meldings- en bewustwordingscampagne Discriminatie & Racisme

In samenwerking met de gemeente Rijswijk wordt er een meldings- en bewustwordingscampagne gehouden in het kader van de Week Tegen Racisme en Discriminatie. Houdt de Groot Rijswijk krant en Rijswijkinclusief.nl (en socials) in de gaten voor meer informatie.


Voorschoten

Hijsen mensenrechtenvlag bij het stadhuis in Voorschoten

Morgen om 9 uur wordt de mensenrechtenvlag gehesen bij het stadhuis in Voorschoten namens de gemeente Voorschoten.


Wassenaar

Hijsen mensenrechtenvlag bij het stadhuis in Wassenaar

De mensenrechtenvlag zal morgen worden gehesen bij raadhuis de Paauw in Wassenaar namens de gemeente Wassenaar.


Zoetermeer

Opening Internationale Dag en Week tegen Racisme en Discriminatie,
CKC Zoetermeer

21 maart, 17:15 uur

Alle Zoetermeerders zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan de inspiratievolle netwerkbijeenkomst De Kracht van Zoetermeer. De opening wordt verzorgd door Ingeborg ter Laak, Wethouder Mobiliteit, Zorg, Integratie. Na een inzegeningsritueel door Diana Vlet (Voorzitter SHS Zoetermeer) zal de wethouder aandacht vragen voor de Week tegen Racisme en Discriminatie. Zij zal ons inspireren met een eigen verhaal.

Flip Bakker (Bestuurslid ILOZ) zal vervolgens de genodigden meenemen in de uitkomsten van het SCP-onderzoek Eigentijdse Ongelijkheid. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat in Nederland sprake is van structurele ongelijkheid. Hoe kan deze ongelijkheid worden verminderd in Zoetermeer?

Van 17:45 – 18:00 uur is een korte pauze, waarna de interactieve sessies, workshops en trainingen starten.

Workshop: Ongelijkheid in Zoetermeer – hoe zitten we daar zelf in? door Sahil Achahboun, namens ILOZ.
Training: Herkennen Signaleren en Verder Helpen door Luciano Dundas, Stichting iDb.
Workshop: Inclusief Communiceren door Hester André, Coach Hester.
Lezing: Vergeten hoofdstuk in de geschiedenis “De rode slaven” door Diana Vlet, SHS Zoetermeer.

Interesse?
Meld je aan via: Maartje van Putten, M.A.van.Putten@zoetermeer.nl. Vergeet daarbij niet aan te geven aan welke sessie je wilt deelnemen! Meer info vind je op: zoetermeerinclusief.nl


Informatie + inloopspreekuur: Discriminatie melden Forum

23 maart, 10:00 – 12:00 uur
In de Week tegen Racisme & Discriminatie is er in de Bibliotheek Forum Zoetermeer een speciaal display met informatie, interessante boeken rondom discriminatie en racisme. Ervaar jij discriminatie en heb je hulp nodig?

Op donderdag 23 maart is tussen 10:00 – 12:00 uur inloopspreekuur van Stichting iDb, de antidiscriminatievoorziening van de gemeente Zoetermeer (partnerbalie 1). .


Gastlessen Discriminatie & Racisme

Stichting iDb verzorgt gastlessen op RKBS de Regenboog aan leerlingen van de bovenbouw. De gastles richt zich op onderwerpen als stereotypen, vooroordelen, discriminatie en racisme. Samen met leerlingen gaan we in gesprek over deze thema’s, door denkvragen en interactieve oefeningen.


Zoeterwoude

Publiekscampagne gemeente Zoeterwoude

In de week tegen discriminatie vraagt stichting iDb in de gemeente Zoeterwoude aandacht voor het thema discriminatie middels een publiekscampagne. Middels publicaties op de gemeentesite, de sociale mediakanalen van zowel stichting iDb als de gemeente en publicaties in het Leids Nieuwsblad worden inwoners opgeroepen om de twaalf gronden van discriminatie te herkennen en melding te maken van gevallen van discriminatie.


Meer informatie over inclusieve activiteiten op locatie

Zoetermeer (Zoetermeerinclusief.nl)
Alphen a/d Rijn (Alpheninclusief.nl)
Leidschendam-Voorburg (Leidschendamvoorburginclusief.nl)
Rijswijk (Rijswijkinclusief.nl)
Leiden (Leideninclusief.nl)
Gouda (Goudainclusief.nl)